LOADING CLOSE

Wat is de opbouw van een persbericht?

Wat is de opbouw van een persbericht?

Wanneer u er voor kiest om het persbericht zelf te gaan schrijven, is er een aantal zaken waar u zeker rekening mee moet houden. De opbouw van een persbericht is namelijk erg belangrijk. Vooral journalisten zijn soms kritisch over de manier waarop een persbericht is weergegeven. Voldoet de opmaak niet aan hun wensen, bestaat er een grote kans dat het persbericht terzijde geschoven wordt.

titel-persbericht

Opbouw persbericht, waar moet ik op letten?

We beginnen met de titel. U kunt kiezen voor een titel die de lading van het persbericht dekt, of een titel die de lezer prikkelt en uitdaagt om verder te lezen.

Hierna volgt de inleiding ook wel lead genoemd. Dit is een zeer belangrijke alinea. In een goed geschreven lead worden altijd de volgende vragen beschreven:

  • Wie – wie heeft het persbericht geschreven?
  • Wat – wat is het onderwerp van het persbericht?
  • Waar – waar is de afzender gevestigd of waar speelt het zich af?
  • Wanneer – wanneer komt het product op de markt of wanneer speelt het zich af?
  • Waarom – wat is de meerwaarde of waarom zou u het aanschaffen?
  • Hoe – hoe kunt u het product of de dienst gebruiken?

De volgende alinea is de bodytekst. In de bodytekst kunt u verdere relevante informatie vermelden die niet in de lead beschreven staat. Indien nodig kunt u nog een tussenkopje gebruiken. Vooral bij wat langere teksten is dit zeker aan te raden.

Ook de afsluiter van het persbericht verdient de nodige aandacht. Vaak wordt hierin nogmaals de kern van het persbericht benoemd. Daarnaast kan er in de afsluiter bijvoorbeeld algemene bedrijfsinformatie vermeld worden. Maak in de afsluiter in ieder geval duidelijk dat het persbericht geëindigd is.

Opbouw persbericht, toch niet zo eenvoudig!

Als u bovenstaande gelezen hebt, lijkt het zelf schrijven van een persbericht misschien niet zo eenvoudig. Er zijn inderdaad wel veel zaken om rekening mee te houden. Op onze site kunt u alvast een voorbeeld van een persbericht bekijken. Als u op zoek bent naar hulp of advies, kunt u ons natuurlijk altijd benaderen. Vrijblijvend kijken wij van I-Press Nederland naar uw tekst of boodschap. Samen met u bespreken we graag alle mogelijkheden!

Geef een reactie